Vild tærte (meat pie)

April 9, 2022Jagtersmag

Forberedning: 20 minutter

Arbejdstid: 2 timer

Antal: 2 personer

Som jeg nok flere gange har sagt, elsker jeg at kunne bruge hele dyret som Emil har skudt. Emil er lige så vild med hjertet som jeg selv er. Jeg synes det en fantastisk smagsgiver til gryderetter eller ragout, som bare giver hele retten en helt anden dybde. Jeg er dog endnu ikke nået til, blot at kunne spise hjertet som man måske ville gøre med stege.

Udover hjertet har jeg to levere liggende i fryseren. Jeg har længe haft en plan om at lave postej eller paté. Så det kan sagtens være at det bliver det næste større projekt.

Nok som så mange andre, kan det nogen gange være svært at få inspiration til hverdagsretterne. Derfor bliver det ofte også ragú eller en anden gryderet, især i vinterperioderne. Men i stedet for at bruge tern og hjerte i en ragú, blev det til en meat pie. Retten blev tilberedt i en sauterpande i støbejern, hvorefter der kom et “låg” af butterdej på toppen, hvorefter det hele kom i ovnen til butterdejen var dejlig gylden.

Man kan også sagtens lave hele retten i en almindelig gryde og efterfølgende komme hele retten i et tærtefad med et butterdejslåg på. Retten er blevet lavet på dådyr, men det kan sagtens udskiftes til andet vildt. Det er en ret, hvor der virkelig kan samles rester fra fryseren, til at lave en mix game pie.

Se udskrift
Print opskrift
Luk print
  • Forberedning: 20 minutter
  • Arbejdstid: 2 timer
  • Tid i alt: 2 timer 18 minutter
  • Antal: 2 personer

Ingredienser

  • 1 stk. hjerte fra dådyr
  • 400 g. tern fra dådyr
  • 2 stk. løg
  • 200 g. champignon
  • 100 g. god bacon i tern
  • 3 dl. rødvin
  • 1 spsk. ribsgelé
  • 2 tsk. mel
  • 1 håndfuld frisk timian
  • 2 stk. lauerbærblade
  • 2 tsk. worcestershire sauce
  • 2 dl. hønsefond
  • 1 pk. butterdej
  • 1 stk. æggeblomme
  • Salt
  • Peber

Fremgangsmåde

  • 1)

    Hjertet gøres rent og blod fjernes. Skær hjertet i små tern.

  • 2)

    Skær løg i tern og champignoner i kvarte.

  • 3)

    Varm en sauterpande i støbejern op og brun tern og hjerte af. Gør det gerne over flere omgange, således at alle tern får farve på alle sider. Sæt til side i en ren skål. Steg efterfølgende bacon og løg af i samme pande.

  • 4)

    Kom det stegte kød tilbage i panden og tilsæt lauerbærblade, timian, champignoner. Drys herefter mel over. Lad det stege i 5 minutter.

  • 5)

    Tilsæt herefter rødvin, ribsgelé, worcesterhire sauce og hønsefond. Få det hele op og koge, og smag til med peber. Herefter skues der helt ned på laveste temperatur og lader det hele simre i 1 time og 15 minutter.

  • 6)

    Efter 1 time og 15 minutter, smages retten til med eventuel mere salt, peber, ribsgelé og/eller worcestershire sauce.

  • 7)

    Varm ovnen op til 180 grader varmluft.

  • 8)

    Lav et låg af butterdej, som dækker hele toppen af sauterpanden. Klem butterdejen ind mod panden, med en gaffel.

  • 9)

    Pisk en æggeblomme, pensel butterdejslåget og drys med flagesalt. Retten sættes i ovnen og bages i 30 minutter, eller indtil butterdejen er helt gylden.

Forrige opskrift Næste opskrift